Training

Tot hoeveel kilometer moet je trainen voor de halve marathon?

Tot hoeveel kilometer moet je trainen voor de halve marathon?
Geschreven door Natalia

Na de geboorte van Bo ben ik gaan trainen voor de halve marathon van Amersfoort, mijn geboortestad. Door de halve marathon te lopen wil ik laten zien dat ontzwangeren en hardlopen goed samen kunnen gaan. Ik liep voor mijn zwangerschap 15 kilometer hard tijdens de Zevenheuvelenloop, maar zou 21 kilometer mij negen maanden na de bevalling gaan lukken? Ter voorbereiding op mijn trainingen ging ik op zoek naar het antwoord op de vraag:

Tot hoeveel kilometer moet je trainen voor de halve marathon?

Stelling

De stelling die je vaak hoort is dat als je tussen de 14 en 18 kilometer kan lopen, je ook een halve marathon kan lopen. Hoe snel de 21 kilometer zal worden afgelegd hangt af van de conditie en het fysieke gestel van de betreffende persoon. Uitlopen zou in ieder geval haalbaar moeten zijn, mits je dus 14 tot 18 kilometer op een fatsoenlijke manier kan afleggen.

18 kilometer

Ik neem liever het zekere voor het onzekere. Daarom heb ik in mijn trainingsschema ‘van 10k naar een halve marathon in 6 weken‘ één keer een duurloop van 18 kilometer opgenomen.

Vanmorgen stond deze lange duurloop op de planing. Om 9:30 uur ging ik samen met Rianne van start en nog geen twee uur later hadden we de 18 kilometer, die ik via Afstandmeten.nl had uitgestippeld, gelopen. Gelukt! En op een fatsoenlijke manier. Het was meteen een goede gelegenheid om te testen welk ontbijt geschikt zou zijn voor de race en op welke punten ik onderweg wat moest drinken.

En nu? Nu is het tijd om te taperen. Daarover morgen meer :-)

Tot hoeveel kilometer moet je trainen voor de halve marathon?

Over de schrijver

Natalia

Hardloopmama van dochter Bo en zoon Mees. Heeft 9 maanden na haar bevalling van Bo de halve marathon van Amersfoort gelopen en droomt er van om de marathon van New York te lopen.

Maar eerst wil ze 1 jaar na haar bevalling van Mees de marathon van Rotterdam lopen. Volg haar voorbereidingen via #vanzwangertotmarathon

Laat een reactie achter