Training

De laatste week voor de halve marathon

De laatste week voor de halve marathon
Geschreven door Natalia

Ik ben net terug van mijn laatste duurloop voor de halve marathon. Een kort loopje vergeleken met wat me volgende week te wachten staat, maar wat gingen deze 10 kilometers ontzettend moeizaam! Zelfs de 18 kilometer van vorige week lijken in eens een eitje…

Buikgriep

Donderdag avond begon het. Hoofdpijn, misselijk, overgeven en last van m’n darmen, de symptomen van buikgriep. Ongelofelijk dit! De laatste keer dat ik ziek was is meer dan 5 jaar geleden. Sinds ik hardloop ben ik namelijk niet meer ziek geweest, een verkoudheidje niet meegerekend. Zelfs tijdens m’n zwangerschap heb ik me geen één dag beroerd gevoelt. Yes I know, lucky me! En 10 dagen voor de halve marathon van Amersfoort dit?! Gelukkig ging het vrijdag al veel beter, al voelde het alsof ik de halve al gelopen had. Ik had echt overal spierpijn :-( Gisteren heb ik daarom de hele dag rustig aan gedaan en afspraken afgezegd want buikgriep is niet iets wat ik m’n vriendinnen ook gun.

Taperen

Vanmorgen werd ik gelukkig alweer een stuk fitter wakker en besloot ik vandaag m’n hardloopschema weer op te pakken. Het waren 10 moeizame kilometers, zoals ik net al zei. Buikgriep laat zijn sporen na zal ik maar zeggen ;-)

Het nut van taperen werd me hierdoor nog duidelijker. Wil ik volgende week uitgerust aan de start verschijnen dan moet ik nu kalm aan doen. Zeker nu ik niet op mijn fitst ben is het belangrijk dat mijn lichaam de kans krijg om te herstellen al is dat soms wel lastig. Zo voelde het de eerste 5 kilometer training net alsof ik een stuk had afgesneden en stiekem eerder naar huis was gegaan. Het liefst was ik nog een paar kilometer doorgelopen, maar dat heb ik natuurlijk niet gedaan. Stick to the plan! Gisteren en vandaag merkte ik dat ik onverklaarbaar onrustig was. Ik had constant het gevoel dat ik iets vergat te doen. Nu ik terugkijk kan ik maar één ding bedenken: de taper crazies!

Training

Ik ben benieuwd of de taper crazies in de laatste week voor de halve marathon nog erger worden. Nog maar twee trainingen van 5 kilometer te gaan en dan is het zo ver… de halve marathon van Amersfoort! De training die afgelopen vrijdag gepland stond heb ik overgeslagen. De twee tempotrainingen van deze week zouden voldoende moeten zijn om mijn conditie op peil te houden. Het is daarom niet verstandig de gemiste training van vorige week in te halen. Zeker niet nu de laatste week van de taperperiode in gaat.

Voorbereiding

Wat deze week nog wel belangrijk is zijn de voorbereidingen voor de racedag. De weerverwachting is nu 28 graden en zonnig! Lekker voor tijdens een dag op het strand, minder ideaal voor tijdens het lopen van je eerste halve marathon. Ik heb nog helemaal niet in zulke weersomstandigheden kunnen trainen dus dat vraagt om een andere aanpak. Luchtige kleding en zonnebrandmiddel om maar wat te noemen. Maar de grootste verandering zit hem deze week toch in eten en drinken.

Voorbereidingen halve marathon

Voeding

Vanavond sluit ik in ieder geval het weekend af met een lekker wijntje. Dat zal voorlopig ook het laatste wijntje zijn. Alcohol, hardlopen én hoge temperaturen is vragen om problemen. Deze week ga ik extra opletten dat ik elke dag voldoende water drink. Zo weet ik zeker dat ik goed gehydrateerd aan de start verschijn. Ook m’n drinkplan voor tijdens het hardlopen ga ik nog eens kritisch bekijken en datzelfde geldt voor voeding. Hoe ga ik deze week koolhydraten stapelen? Zal ik toch maar gelletjes gaan halen? Tijdens de 18 kilometer van vorige week was het zeker niet nodig, maar toen was het ook geen 28 graden….

Genoeg voorbereidingen die ik nog moet treffen de laatste week voor de halve marathon. Nog maar 7 dagen. Het aftellen is begonnen en ik heb er ontzettend veel zin in!

Over de schrijver

Natalia

Hardloopmama van dochter Bo en zoon Mees. Heeft 9 maanden na haar bevalling van Bo de halve marathon van Amersfoort gelopen en droomt er van om de marathon van New York te lopen.

Maar eerst wil ze 1 jaar na haar bevalling van Mees de marathon van Rotterdam lopen. Volg haar voorbereidingen via #vanzwangertotmarathon

Laat een reactie achter